Karies

Vad är hål i tänderna och hur kan man behandla detta?

Karies, eller hål i tänderna, är en vanligt förekommande tandsjukdom orsakad av syror som bildas av bakterier i plack på tänderna. Dessa syror bryter ner tandens emalj och kan resultera i hål i tänderna, vilket i sin tur kan leda till smärta, infektion och tandförlust om det inte behandlas.

Behandlingen av karies beror på hur allvarlig sjukdomen är. I tidiga stadier av karies kan det vara möjligt att reparera tanden med hjälp av att tillsätta tanden fluor som stärker emaljen och skyddar tanden från ytterligare nedbrytning.

Om karies har resulterat i ett hål i tanden kan en fyllning behövas. Vid en fyllning tar tandläkaren bort det skadade området av tanden och fyller sedan hålet med en fyllning som matchar tandens färg.
Denna åtgärd kan bidra till att återställa tandens form och funktion.

Skulle karies gått djupare in i tanden och orsakat en infektion i tandnerven kan det behövas en rotfyllning. Under en rotfyllning tar tandläkaren bort det skadade området av tanden och fyller rotkanalen med ett material som kan skydda tanden från ytterligare infektion och förlust.

Om karies är allvarlig och tänderna är så skadade att de inte kan räddas kan det behövas en tandutdragning. Tandutdragning kan vara nödvändigt om tanden är så skadad att den inte kan återställas eller om tanden är i vägen för andra tandbehandlingar.

För att förebygga karies är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd, undvika sockerrika livsmedel och besöka tandvården regelbundet för att undersöka tänderna och få en professionell rengöring.

Rulla till toppen